„ACOPERIȘUL
LUMII”. TEST DE CULTURĂ
GENERALĂ.

Scrieți-ne doar numărul de telefon, vă sunăm, vă consultăm și vă propunem soluția potrivită pentru gardul casei dumneavoastră.
RU
RO




  • /
  • /
Test de cultură generală. Ce platou mai este cunoscut drept „Acoperișul lumii”?

Este numit „Acoperișul Lumii” pe bună dreptate. Platoul Tibetan se înalță la peste 4,8 kilometri deasupra nivelului marii și este înconjurat de lanțuri muntoase impunătoare care adăpostesc cele mai înalte două vârfuri din lume, Everest și K2.

Acoperișul lumii - Platoul Tibetan, fotografie

În vreme ce alpiniștii încearcă să cucerească aceste vârfuri impunătoare, zona izolată este cămin al mai multor culturi, de la satele din Pakistan care practica diferite forme ale Islamului, la comunitățile budiste din Tibet.


Poate că cea mai cunoscută persoană din regiune este Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului și un susținător al căutării independentei acestui spațiu, potrivit Live Science.

Acoperișul lumii - Platoul Tibetan, fotografie
Povestea „Acoperișul lumii”

Mai puțin cunoscută este povestea formării Platoului Tibetan și a munților stâncoși care îl înconjoară. Povestea geologică, așa cum este ea cunoscută, este familiară pentru multi școlari: acum 50 de milioane de ani, subcontinentul India a intrat pe un traseu de coliziune cu Eurasia, determinând apariția unei mai mari fâșii de pământ, platoul și regiunile Himalaya și Karakorum au luat astfel naștere.

Acoperișul lumii - Platoul Tibetan, fotografie

Povestea nu se oprește însă aici. „Este un loc complicat”, spune Leigh Royden de la MIT, autor al unui studiu publicat in Science. Înainte că India să se ciocnească de Eurasia, Oceanul Tethys care separă cele două regiuni, a fost plasat sub Eurasia. În Cretacicul Târziu – în urmă cu aproximativ 100 – 65 milioane de ani – niște munți vulcanici similari cu Anzi moderni, au apărut în marginea sudică a platoului eurasiatic.

Acoperișul lumii - Platoul Tibetan, fotografie

Noi, cei de la allconstruct construim acoperișuri din țiglă metalică, tablă cutată, șindrilă bituminoasă sau țiglă ceramică.


Doriți mai multe detalii sau o ofertă de preț? Sunați-ne la unul dintre numerele de telefon 060198302 | 060198304 | 069966122

ALTE ARTICOLE
    DORIȚI O OFERTĂ BUNĂ DE PREȚ?
    Lăsați-ne datele dumneavoastră de contact, vă sunăm, precizăm detaliile, dacă e necesar venim la fața locului, efectuăm măsurările necesare și vă întocmim o ofertă personalizată pentru acoperișul potrivit.

    Toate acestea le primiți gratuit.